Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 01:00 - Прочетете и вие
Автор: gothic Категория: Други   
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ШО ГО ИМАМЕ ВИДЕНО ВО МАКЕДОНИЯ

Публикувано в Брой 3356 от 08 Октомври 2010 на в. Стършел

ДА НАПУСНЕШ РОДИНАТА С ОБЛЕКЧЕНИЕ

На граничния пункт Гюешево питаме за тоалетна. Нашият полицай обяснява любезно:

- Имаме тоалетна, но е заключена. Отключваме я само за делегации.

Не сме делегация и за нас няма да отключат. Не знаем, че след около два часа оттук ще мине кортежът на министър Вежди Рашидов и за него ще отключат тоалетната. Пък и да знаем това, няма да можем да изчакаме.

- Минете в Македония! - съветва ни граничният служител. - Там има тоалетна!

Така и правим. Облекчението, което не намерихме в родината, идва на македонска територия.


 

ЕВРОПСКА РАБОТА

Ние, българите, гледаме на Македония малко пренебрежително като на изостанала страна. Ние сме къде по-напред - член сме на Евросъюза.

Но в доста неща македонците са по-европейци от нас.

Например - пушенето в ресторанти и кафенета. Никъде не се пуши. Глобата стига до триста евро. Даже албанците в кафенетата на турската чаршия в Охрид чинно димят отвън и не го правят вътре, докато играят домино и табла.

Защо там да може, а у нас - не?


 

ПРИРОДНА РАКИЯ, ПРИРОДНА ХРАНА

Освен строг закон за пушенето, в Македония има и сурови закони за храната и алкохола. Затова няма ментета. Сиренето се прави от истинско мляко, а не от украинско сухо и палмово масло. Колбасите са от месо и няма други със стандарт "Шар планина" или "Галичица", които да са двойно по-скъпи. На никой македонски или албански кебапчия не му хрумва да прави кебапчета и плескавици от соя. Нали за такова нещо ще му затворят кебапчийницата!

А какво стана у нас? Вместо да забранят храните-ментета, със стандарта "Стара планина" регламентираха двойни цени. Без гаранция за качество.

При алкохола в Македония също няма фалшификати - държавата държи монопола върху производството. На етикета на "тиквешката жолта лозова ракия" пише "природна". Тоест, че е от грозде. А у нас ракията е от спирт и есенция. Тепърва щяло да се обсъжда как нашата гроздова да стане от грозде. И сигурно управниците ни ще решат да въведат стандарт за ракията, примерно "Средна гора", и заради това да є вдигнат двойно цената.

Иначе в Македония цените са по-ниски от България и даже в скъп ресторант човек може да обядва за десетина лева.

Струва си да минете границата само за един обяд на македонска земя. Недалече от Кюстендил, около Крива паланка има чудесна места за похапване.


 

ПРИРОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Освен храната и ракията, в Македония и телевизията е "природна". Гледахме един сутришен блок на Македонската държавна телевизия. Нямаше ги нашите журналистически и политически истерии по утринно време, когато човек може да се пореже при бръснене заради скандалите от екрана, с които му почва денят. Рано сутринта по македонската телевизия не се явиха нито Бранко Цървенковски, нито Никола Груевски, както у нас се явяват ту Борисов, ту Първанов, ту Цветанов... Македонският водещ говори за отровните гъби, а после имаше репортажи за детска градина с преподаване на френски и за леопарди в зоопарка. Кротко предаване - без скандали и истерии.

Значи на екрана можело и по-кротко...


 

Я ИСТЕПАЛ ЗА ЧАДОР

Както на екрана, скандали няма и в ежедневието. Хората са кротки и спокойни, любезни, когато те упътват. Сервитьори и продавачи са усмихнати и ти връщат ресто до стотинка.

Но прочетохме за скандал във вестник "Време" и ви го предаваме дословно: "Во тетовската продавница "Гага трейд" дошла В. Д. со намера да врати неисправен чадор. Но вработениот Д. Н. я истуркал од продавницата и я нападнал, удирайки я со клоца во пределот на стомакот. Од ударот В. Д. паднала на тротоарот и я повредила раката. Подоцна таа е пренесена во болница и е задражана на лекуванье."

Това е най- криминалната новина в целия вестник.

Хайде сега да отворим днешен наш вестник: "Убиха родители на сляпо дете", "Бивол намушка в челото стопанина си", "Син преби до смърт баща си"...

Какво повече да сравняваме?


М. Вешим (София-Охрид)




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15732563
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930