Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 01:00 - Късно е, либе, за китка
Автор: gothic Категория: Други   
Прочетен: 2316 Коментари: 0 Гласове:
1



24 февруари 2011 / 15:33


Късно е, либе, за китка в уличния сленг означава, че нещо е много закъсняло, че не само му е дошло, но и отдавна му е минало времето. Всъщност е стих от „Извора на Белоногата” на дядо Славейков: „Късно е, либе, за китка, /месечинка си залезе,/ а петли не са попели/ - време е сега потайно, /грозна, невярна полунощ; /звезди блещукат над нази, /веди прелитат край нази - /змееве, змейски духове и самодиви-пощянки, /ще видят, ще ни завидят - /китка се дава за обич, /кога се зора зазори”.
 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ


Това е гениална, страховита поезия, в наше време абсолютно несправедливо подценявана като простонародна, сиреч не достатъчно интелектуална. Но, както е казал един друг поет, също несправедливо подценяван в последните години по същите, а и по други причини – „Не, сега не е за поезия... и да искаш, не мож я изпя”.

Демек, сурово е времето.

Толкова сурово, че някои политици се освестиха и взеха да говорят немислими преди неща.

"Литър олио в Ротердам е 1.50 лв., а в България гони 3 лв. В България, която е относително най-големият износител на слънчогледово семе, защото потребяваме едва една трета от количествата, които произвеждаме. Защо в плуващата в олио България цената е два пъти по-висока, отколкото в Ротердам? Дайте да отговорим на този въпрос. Ето я престъпността. Това означава, че някой блокира каналите за външна конкуренция върху българските монополни производители. Кой блокира каналите? Защо не може да влезе евтиното олио?".

Това го рече Иван Костов, лидер на Демократи за силна България, и добави, че има нужда от шокова намеса на държавата на пазара на храни.

Добро утро. Може да е нескромно, но тия неща аз ги пиша от години насам, а либералните икономисти, чийто духовен баща е Иван Костов, ми се хилят и викат: Пазар е това, Жоро, нищо не може да се направи. Дано сега, когато и Костов казва, че нещо не е наред, им просветне и на тях.

Иначе очаквам тези дни Костов да развие тезата си и да каже, че и бензинът е много скъп. А ако си спомни и кой е продал „Нефтохим” на руснаците, окончателно ще повярвам в прераждането, таман съм достигнал вече подходяща възраст.

В интерес на истината още преди Костов да се обади за цената на храните, го направи Сергей Станишев. В серия пресконференции той обяви, че БСП ще оглави гладни бунтове в държавата, а преди два дни изтъкна, че българите харчат за храна близо 40 процента от доходите си при средно за Европа 10-11 на сто.

Това последното го писах месец-два преди Станишев, изпосталял като Костов в опозиция, да го прозре.

Проблемът ми е, че нито мога, нито желая да се идентифицирам с когото и да е от двамата.

Това, че монополите изсмукват парите на българите, не е новина, нищо, че двама бивши министър-председатели току-що са го открили и ни го съобщават.

Хората отдавна са го разбрали, понеже всеки ден пазаруват, всеки ден плащат сметки, всеки ден обличат децата си, всеки ден ходят на доктор... и плащат ли, плащат. Като погледна назад във времето, все така е било и тези двамата, които напират сега да оглавяват гладните бунтове, бяха общо 8 години министър-председатели, най-силните хора в България.

Какво промениха, та да не е така, та хората да имат по-високи доходи и да не може посочени от партията и ръководството бизнесмени да диктуват цените – безжалостно, арогантно, цинично, обикновено с прякото съдействие на оглавяваната от тях държава?

Сетили се сега да говорят истини.

Късно е, либе, за китка.



Оригиналната статия се намира тук





Тагове:   прочетете и вие,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15640764
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031