Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 01:00 - Прочетете и вие
Автор: gothic Категория: Други   
Прочетен: 1414 Коментари: 0 Гласове:
1



Текстът на петицията в защита на Българската академия на науките. Посвещавам на всички, които под НАУКА разбират гоненето на извънземни. И на тези, които пригласят на Дянков



ПЕТИЦИЯ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

На 05.05.2010 г. министър Игнатов обяви намеренията си за разформироване на Българската академия на науките. Идеята е отделните институти да бъдат ръководени лично от министъра. Впоследствие научните институти на БАН ще бъдат подарени и раздадени на различни министерства и университети. Държавната субсидия ще бъде сведена до минимум, ще се заложат повишени изисквания за самоиздръжка и съответно трябва да очакваме слаби шансове за качествена и конкурентна научна работа.
Сътрудничествата за обмен на учени ще станат невалидни, тъй като българският контрагент - БАН ще престане да съществува. Библиотеката, притежаваща уникални исторически издания и достъп до най-новите научни публикации от цял свят няма да съществува, а договорите сключени между БАН от една страна, еврофондовете, индустрията и държавата от друга, са вече практически блокирани от министър Дянков. Досегашните положителни страни от функционирането на единна Българска академия на науките ще бъдат заличени.
БАН ще бъде превърната в Клуб с неизвестни засега почетни функции за академици. Фактическото ликвидиране на научната дейност на БАН ще бъде извършено светкавично – чрез закон, който ще бъде внесен близките няколко дни в Народното събрание.
В момент, когато стратегията на Европейския съюз "Европа 2020" извежда науката като основен приоритет на общността, когато всички страни в ЕС укрепват и развиват своите национални научни центрове, у нас се закрива водещият център за наука – БАН, който създава 55-60% от реалния научен продукт на нацията.
Трябва ли България, задължена от ЕС да отделя финанси за наука, да ги пренасочва не към традиционно силните в тази област държавни университети и БАН, а към частни структури емоционално по-близки до ресорния министър?
Призоваваме българският народ да подкрепи националната наука!
  • Има ли интерес България от разбиването на БАН?

  • Има ли интерес родната наука от разпиляването на уникалния научен ресурс на българските изследователски институти към чужбина?

  • Иска ли българския народ да ликвидира най-високо оценената от Европа българска институция?*

  • Има ли българския народ интерес от експроприацията на имотите на книжовното ни дружество и подаряването им на заинтересовани олигарси?

  • Искат ли политиците ни, ГЕРБ и министър-председателят на страната ни да са унищожителите на първата българска модерна институция, създадена от М. Дринов, В. Левски, В. Д. Стоянов, В. Друмев и други възрожденци?

Нашият отговор на всички въпроси е НЕ, а на последния – ВЕРОЯТНО НЕ.
Ако сте съгласни с нас, ако вярвате в ценността на българското научно познание, ако подкрепяте българската наука, подкрепете ни!
Ако искате модерна наука и силно образование – подпишете се под настоящата петиция!

От учените, които няма да се примирят: Сдружение "Когито"



*БАН създаде атомната енергетика у нас и продължава научно да я осигурява.


БАН направи България космическа държава.


БАН създаде българската интегрална и функционална микроелектроника.


БАН координира научните изследвания по националната сигурност и отбрана и борбата с тероризма.


БАН е съосновател на Българския Грид-консорциум.


В БАН оперира единствената у нас Национална лаборатория по компютърна вирусология.


БАН контролира далечните преноси на радиоактивни и химични замърсители и нелегалния трафик на радиоактивни материали.


БАН ръководи изследванията по слънчева енергия и нови енергийни източници.


БАН организира Национален център по ЯМР-спектроскопия.


БАН е базова организация на водородните технологии и нанотехнологиите.


БАН организира биологичния мониторинг в общата екология на страната.


Не на последно място,БАН изготвя за всички национални служби прогнози за времето, агрометеорологията и хидрологията, наблюдава земетресенията, геомагнетизма и йоносферата. А музейните и архивни фондове на БАН са хранилища на националната памет.


Напоследък БАН предизвика и получи първата и единствена засега у нас международна оценка на своята цялостна дейност от специална съвместна Експертна комисия на Европейската научна фондация (ESF) и Европейската федерация на националните академии на науките (ALLEA – “ All European Academies”).


Оценка на European Science Foundation (от 2009 г.) за БАН:


„Комисията по оценяването стигна до недвусмисленото заключение, че по-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти. В някои от случаите панелите откриха изследователски групи, които работят на челни световни позиции. Екипът оценители смята този обобщен резултат за впечатляващо постижение, имайки предвид особено трудните условия за провеждане на изследвания в България.“



Линк към петицията:http://bgpetition.com/BAN/index.html

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15713778
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930