Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 09:09 - Видове галактики
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 10480 Коментари: 0 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Елиптична галактика - Галактика с гладка, елиптична форма

Елиптичните галактики имат гладка кръгла или яйцевидна форма. Те могат да бъдат много големи и ярки (гиганти) или много малки и бледи (джуджета). В малък телескоп елиптичните галактики изглеждат като малко мъгливо петно, но всъщност то е съставено от много милиарди звезди, въртящи се около неговия център.

За всяка елиптична галактика се назначава определено число в границите от 0 до 7, което описва нейната форма. За галактика с правилна кръгла форма се определя тип 0, докато 7 означава галактика със силно изразена елиптична форма. Формата на галактиките ни дава информация за тяхното формиране и еволюция.

Факт е, че елиптичните галактики са най-големите и най-старите галактики. Имат много малко звезден прах и газ и в тях не се формират нови звезди. Елиптичните галактики доминират в повечето купове и групи от галактики. В нашата Локална група, например, няма елиптични галактики, но много елиптични галактики-джуджета обикалят около нашата галактика Млечния път и галактиката Андромеда.
 image

Активна галактика - Галактика, произведаща огромни количества енергия

Активната галактика е галактика (огромна групиране на звезди, газ, прах и други тела, задържани заедно от гравитацията), която произвежда огромно количество енергия. Тази енергия е много повече от енергията, излъчвана от звездите в мъглявините. Има три типа активни галактики: Сийфъртова, квазари и блейзери. Това може да са едни и същи типове галактики, но наблюдавани от различно разстояние и перспектива.

Сийфъртовата галактика е активна спирална галактика. Нейното ядро има ярки излъчващи линии, включително във видимия диапазон. Яркостта варира в относително кратък период - по-малко от година. В ядрото може да има масивна черна дупка. Сийфъртовите галактики са открити за първи път от Карл Сийфърт през 1943 година.

Квазар е далечен звездообразен източник на енергия в Космоса най-вече в ултравиолетовия вълнов диапазон. Някои от тези обекти излъчват радиация, включително радиовълни и Х-лъчи. Думата квазар произлиза от Quasi-Stellar Object (квази-звезден обект - quasar). Открити са през 1964 година.

Блейзер е екстремен тип квазар.

Радиогалактики - това са галактики, излъчващи радиовълни

Активно галактично ядро - галактики с масивна черна дупка в своя център. Тези галактики произвеждат огромни количества енергия във всички дължини на вълните в електромагнитния спектър.

image

Спирална галактика - Галактика със спирална структура
Спиралните галактики напомнят на детска въртележка. Те са въртящи се дискове от газ (предимно водород), прах и звезди. С телескоп или бинокъл ярките ядра на галактиките може да бъдат видяни, но спиралните ръкави са бледи и трудно могат да бъдат наблюдавани.

Спиралните галактики са комплексни обекти и са съставени от няколко компонента: диск, централна подутина и хало. Дискът съдържа газ, прах и млади звезди в спиралните ръкави. Плътната подутина в центъра на диска съдържа предимно стари звезди и там липсва звездния прах и газ. Халото е мястото, където са разпръснати сферичните звездни купове. Там се намира и тъмната материя на спиралните галактики.

Спиралните галактики се разделят на няколко типа в зависимост от формата на ръкавите и централния регион. Галактиките от тип Sa имат големи, ярки централни региони с плътно прилепнали ръкави, докато тези от тип Sc имат малък централен регион и неясни ръкави. В някои спирални галактики има пресичаща ядрото ивица. Тези галактики се класифицират като тип SB.


image

Неправилна галактика - Галактика с неправилна, неопределена форма

Галактика, която не може да бъде отнесена към спиралните и елиптичните галактики, се нарича неправилна. Всяка от тези галактики е уникална със своята външност и никоя не изглежда подобна на другите. Тези галактики са едни от най-малките и са изпълнени с газ и прах. Наличието на много газ и прах означава, че в тях има силно звездообразуване, което ги прави много ярки. Около 20% от всички галактики са неправилни.




Съществуват два типа неправилни галактики:
Irr I - сходни са със спиралните галактики, понеже имат много газ и млади звезди, но нямат спирални ръкави.
Irr II – тези галактики са разкривени и изглеждат доста странно. Тяхната форма е причина астрономите да вярват, че този тип галактики може би са се сблъсквали с други галактики в миналото.
Хората, живеещи на юг от екватора, имат възможността да видят две неправилни галактики в небето. Това са нашите съседни галактики – Големият Магеланов облак и Малкият Магеланов облак. Те са близко разположени до Млечния път и това позволява да бъдат наблюдавани и с просто око.

image


Източник : Астрономически речник








Гласувай:
17



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 401983
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930