Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2014 08:08 - РАЗХОДКА ИЗ ОКОЛНОСТИТЕ НА СЕЛО КАЛОТИНО - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4395 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Тази разходка в снимки заснех при ужасна горещина и това влоши качеството им. Вълнението ми обаче от срещата /поредната ми!/ с този новопредставян пред Бога край на България изживях. отново.
     Нямам грешка, селото се казва Калотино, а ГКПП - Калотина. Граничният пунк е там, където се събират двете долини - на р. Нишава и на тази, идваща от Драгоман, сухата долина, наречена Корудере. Там мястото е широко и удобно за преминаващите пътища и влакове. Граничният пункт се оформи в началото като махала на селото, днес я превишава като брой на жителите. Разстоянието между тях е около 2 км. Тук поминък почти няма, освен тези, които са на прислужнически длъжности по ГКПП и работните места в полицията, които не са привилегии на хората от тези села. Тук има РПУ с много лош имидж. Районът е съсипан окончателно от набезите на крадците, а полицията не хванала и един крадец. Аз мога да помогна обаче на полицията - крадците не идват по международното шосе от София, а атакуват хората идвайки от Годеч по два фланга. Единият е от към с. Станянци, а другия е от към с. Беренде, по който могат да се придвижват само високопроходими коли. Второто обвинение срещу полицията е, че всеки ден при тях има задържани вероятно за нарушение по граиницата, но полицаите ги натоварват на автобуса за София привечер и обясняват на шофьора къде точно в София да ги разтовари. За да се стигне до това положение трябва да са се водили разговори, преговори или не знам що с нарушителите, та чак до такваз степен полицаите да им имат доверие. Аз съм попадал на такива нарушители, за които по външността им съм убеден, че са индийци. Предполагам, че са ги върнали сърбите и нашите ги спукват от плащане за да ги "оправят" документално и да продължат. Още едно оплакване имат тук от полицията - на четири места това лято пламва гората на превала между селата Липинци и Беренде - извор. Хората предполагат, че това са изгубили се нарушители и така те биват откривани от каналджите. Тези пожари се регистрират от полицията, но остават в графата с неизвестен нарушител.
    Поради обстоятелството, че мина "Станянци", за която се твърди, че е закупена от енергийния бизнесмен Ковачки и работи, все още по селата има малко работни места. Работнически автобус прибира от с. Калотина няколко работника и ги връща вечерта, а също и от селата Чепърлянци и Връдловци. Този край вече е съвсем откъснат от България след спирането на ж. п. линията от София до мина Станянци. Линията действа, но конструктивната й скорост е 25 км/час, изрязани с газови резачки са всички метални парапети от мостовете за влака, каквото може.
    Река Нишава разделя планините Видлич и Чепън. От страната на Чепън все още има по някое умиращо села, но от страната на Видлич положението е трагично. А такава хубава земя има тук. Преди Деветото е била ливади, след него - ниви, сега - тръни. Аграрни "бизнесмени" орат, сеят, вземат застраховките поради сушата, а причината за сушата е в оранта, която вместо на 25 см. остъргва само горния слой, защото това се следи от ЕС от спътници.                                            
       Няма да остане обаче Калотино без население. В напуснатите къщи Общината или не знам кой настанява ромове. За тях тук е отлично място, защото на 2 км. има банкомат да си теглят парите, а в селото - магазин. Но има и дрпуги прелести тук, до границата- колкото пъти на ден искат хте могат да преминават през ГКПП и от безмитната зона да си купуват цигари. Полицията само знае знае как ром може да изпуши напр. 1000 къса цигари на ден, защото пренасяните цигари са за лична употреба. За пазара "Г. Кирков" полицията не знае за цигарите, но тук трябва да знае.
    Районът е близо до Свещената планина /Манастирище/ и тук има много оброци. Кметът има идея Беренде -извор да се преименува на футболиста  Георги Аспарухов, който произлиза от тук.
   Най-красивото място в този район е това на с. Липинци. Съвсем на границата, оставено на набезите на крадците, вече без обществен транспорт, то умира по ускорена схема. 
   Още един регион, където България остава без българи...
   Тези мои постинги будят минимален интерес или пък никакъв, но са характерни за пътя, който България следва и който веднага трябва да бъде променен, защото умираме. Вместо интерес към тези теми, блогърите се ловват на подмятани пениси от активирвани по казус политпроститут/к/и, които майсторски манипулират хората. Някои от тях са успели в марша на подмяната, която сега се провежда  и на най-високото място в страната и като най-четени ги тургат на челната страница на блога. Няма да споменавам имена, но както имаме контрапротестиращи, контра не знам какви си и обратни, така вече имаме в блога и контраблогери. Както контрапротестиращите вместо да се превърнат в опора на нежеланите да управляват с деянията си наексрементирват суратя им, същото правят и контраблогърите, но с една разлика - те са едни и същи, но с различни никове. Правейки така, целите сами се наексрементирват.
  

  
   


image

Това е входът за долината на река Нишава.
Подобна е и скалата след Асеновград на входа на долината на р. Чепинско.

image

                     На тази и следващите четири снимки е рика Нишава

image



image



image



image


image

                              Скала покрай река Нишава

image

             С излъчване на кандидат за шеф на ДАНС?

image



image

                            Църквата "Света Петка" в с. Беренде извор.

image



image

Оброкът в с. Беренде извор, където е построена църквата.
Този кръст е дубликат, оригиналният е изчезнат.

image

На тази и долните седем снимки има интересни каменни кръстове.

image



image



image



image



image



image



image



image

                                                                        Етюд

image

                                                Беренде извор - център


image

                      Оброк, от който е останал само дъбът...

image

                          Умишлено предизвикан пожар от незаконните емигранти.

image



image



image

               Умишлено предизвикан пожар от незаконните емигранти.

image

                                                            Загаснали огнища....

image



image



image

Един от най-широките римски пътища в България, продължаващ по Чепън.

image



image

Тук в изоставена махала на превала между Беренде-извор и Липинци има...вила.

image



image

                         Гори по долината на р. Нишава. Коя ли мутра ще ти осече?

image



image

                                                                 Село Липинци

image

                                      Къща от село Липинци

image

                                      Оброк с изчезнат от него кръст

image



image

                             Считам, че камъните носят живот и имам култ към тях.

image



image



image



image



image



image

Доказателство, че този път е римски. Само робите могат да домъкнат този камък.

image

Село Голеш. В дясно има петно борова гора с унищожен огромен манастир. Проходът е свързвал долините на реките Височица и Нишава. Днес по него пътуват колите с окраденото от хората, от гората...

image 



Гласувай:
12



1. syrmaepon - Кръст-оброк от бял пясъчник, груба ...
14.01.2014 09:33
Кръст-оброк от бял пясъчник, груба работа: 115x90x24 см; с много ябълки по краищата. На лицето в ниско поле кръстчета релефни. На опакото грубо, дълбоко издялано името на оброчището и датата: . Скициран из гробищата на баира (под гробовете на полянката) над реката Нишава - 8.11.1930 г., с. Калотина (Годечка околия), Царибродско. (Т. 13, обр. 68.)

http://www.omda.bg/public/bg_krast/web/_crosses/516.JPG


http://www.omda.bg/public/bg_krast/web/14.htm
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
16.01.2014 13:19
Харесаха ми и Беренде, и Липинци, и Голеш!

Реката Нишава е фантастична.

Харесаха ми и камъните, скалите ...

Но отново най-много ме впечатлиха кръстовете, оброчните камъни. Връщат ме към отминалите времена, към нашите предци. Ние днес сме несравнимо по образовани, модерни и т.н. Но сигурно те все пак са по-добрия материал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188280
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031