Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 01:00 - Защо джипът на Йоско уби двама
Автор: gothic Категория: Музика   
Прочетен: 2843 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Публикувана: Петък, 4-ти Март 2011, в. 24 часа. Автор - ГЕНКА МАРКОВА

image

ОТШУМЯ онова време, когато царят беше премиер и в това си качество разказваше приказки на народа. Една от тях в далечната 2002 година беше по повод разстрела на собственика на ресторант “Пчела” в София, станал погрешна мишена на битката между т.нар. бизнес групировки. Тогава премиерът Сакскобургготски утешаваше гражданите, че за тях нямало нищо страшно в случаи като горния, защото бандитите се избивали помежду си. Но за всеки случай трябвало да се оглеждат има ли в кръчмата от онези “добре облечени бизнесмени”, заради които погрешка могат да отнесат някой куршум.

Днес тази царска приказка съвсем не успокоява наивните слушатели. Защото виждат - не само куршумите убиват. Убиват и бронираните джипове, особено когато ги карат лица, за които родната полиция твърди, че са “знакови фигури от подземния свят”. При един такъв челен удар в бронирания джип на такава “знакова фигура” преди ден в Бояна загинаха двама души. Невинни граждани, тръгнали сутринта на работа, но попаднали на погрешното място в погрешното време.

Няма как обаче да махнем с ръка и да кажем: такъв им бил късметът, жалко. Ако някой (от МВР например или от средите на магистратите - прокуратура, съд) се хване да прочете коментарите за катастрофата във форумите, ще види, че хората се вълнуват от две неща.

Първото - че от години живеещите наоколо настояват там да има работещ светофар. Заради близкото училище и заради навика точно там (а и само там ли) да се кара с висока скорост, далече над разрешената. “Често тук стават такива катастрофи”, пишат хората. “Само на 50 метра от удара има зебра, която води към тротоара за училището! Така е всеки ден - от години там летят камикадзета и откровено пияни.” Ей такива неща пишат хората. Пишат, но кой да им обърне внимание. Дали от КАТ, дали от общината? Все заети с други важни неща институции.

Вторият най-често срещан мотив е: ако българската правоохранителна система си беше свършила работата, шофьорът Йоско нямаше да кара бронирания си джип сутринта в сряда към Бояна и нямаше да убие двама невинни.

Ако любопитният читател се разрови по информационните сайтове, ще прочете най-невероятни неща за шофьора на бронирания джип убиец. Като например, че МВР направило експресна проверка за имотното състояние на Йосиф Йосифов-Йоско, задържан през януари 2004 г. за подбудителство при убийството на Константин Димитров-Самоковеца. И според тази проверка автомобилите на Йосифов и семейството му стрували 500 хил. евро.

Впрочем пак в онези години скоро след убийството на Самоковеца имуществото на Йоско се сочи като пример, когато се дискутира защо трябва специален закон, с който да се отнема незаконно придобито имущество. По-късно този закон става известен като закона “Петканов”, а комисията, създадена с него - като комисията “Кушлев”. Към днешна дата продължава спорът каква е изобщо ползата от комисията “Кушлев”. Йосифов си кара джиповете, но на публиката не е известно някой, упълномощен от закона, да му е задавал конкретния въпрос как по-точно си ги е купил.

Затова Йоско ще продължи да бъде част от онези хора, за които все така от немай-къде ще казваме, че са “добре облечени бизнесмени”. Същите, които са известни и с това, че имат много “висящи дела” (термин, вероятно създаден специално за държави с правосъдие като българското).

И най-вероятно след ужасната катастрофа в Бояна Йоско все така ще си мисли, че е безсмъртен, ще си купи нов джип, отново брониран. (За който упълномощените от закона пак няма да го питат с какви пари го е купил.) Само дето този път за него хората на пътя ще са предупредени и ще знаят, че е опасен за живота им. Но няма как да знаят кога и къде ще имат нещастието да го срещнат.

И ако това не са достатъчно красноречиви симптоми за разпада на една държава, здраве му кажи!

Защото бронираният джип на Йоско не само убива. Той се превръща в метафора на една европейска държава. В която бронираните джипове пазят една особена порода собственици. Не само от опасни нападатели, а и от правоохранителната система на държавата. Която по закон и по дефиниция съществува. Но дойде ли моментът да действа, сякаш се вцепенява, загледана в огледалния си образ в тъмните стъкла на бронираните джипове. Като в най-мрачните приказки, според които безсмъртни в тази държава са само въпросните “знакови фигури”.




Тагове:   прочетете и вие,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mafani - Ако не беше бронираният джип на незнам си кой,
07.03.2011 01:01
можеше да е моята S-класа.
Просто сега е новина, защото това е бил Йоско с джипа си, а не некаква кифла с S-овица.
цитирай
2. анонимен - Ти наистина си кифла!:(
07.03.2011 01:12
mafani написа:
можеше да е моята S-класа.
Просто сега е новина, защото това е бил Йоско с джипа си, а не некаква кифла с S-овица.

цитирай
3. gothic - mafani,
07.03.2011 10:13
има ли значени ква е колата? В един руски сайт видях фотоси на БТР, пригоден за улично движение. Доста луксозен, между другото. Представи си, че си насмогна на масрафа и си взема такова возило. И един ден, карайки си го, реша че всички коли над 100 000 ме дразнят. Ей така бе, каприз, прищявка, неизживяна частица от детството, наричай го както си искаш. И запукам всичка срещнато от Е-класа и БМВ 5 нагоре. Какво ли би излязло в медиите тогава, а?
цитирай
4. mafani - Ако си от ранга на Йоско, ще ти кажа,
07.03.2011 12:27
ако си г-н Никой пак ще ти кажа.

Вариант 1 ти си като Йоско- ще обвинят ББ, ЦЦ, ДГ /дядо Господ/, че дишаш и си на свобода;
Вариант2 ти си г-н Никой- ще обвинят ББ, ЦЦ, ДГ и лошата здравна система, че пуска такива луди като теб на свобода.

Това е. Медиите имат две гледни точки.
И ако знаеш само как обичат новини, в които има Йоско, Трактор, Ботор, Репа...може и умряла от насилствена смърт старица...
цитирай
5. gothic - Медиите са ми ясни. Затова там чи...
07.03.2011 18:24
Медиите са ми ясни. Затова там читави хора с нормално мислене не останаха. Опазил ме впрочем ДГ да бъда сравняван с Йоско, Трактора, ББ, ЦЦ. Те, за разлика от мен, са полезни за България точно толкова, колкото на мен или теб ни е нужно камъче в обувката. Това е една пасмина, която много отдавна съм класирал в жиейската скала там, някъде между хлебарките и еднодневките. Ни повече, ни по-малко. И като такива изобщо не тормозят мислите ми :))))
цитирай
6. mafani - Лошото е обаче, че този вид
07.03.2011 20:11
между хлебарките и еднодневките всъщност определя доста от житейския ти път- от това дали да ти удобно в собствените ти обувки до това колко процента от заплатата си да отделяш за плащането на сметката за интернет за да пишеш тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15710935
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930