Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2008 00:04 - БЪЛГАРСКА СЛАВА 8
Автор: gothic Категория: Музика   
Прочетен: 1795 Коментари: 1 Гласове:
0



ПОБЕДИТЕ НА КАНОВЕТЕ ОМУРТАГ, МАЛАМИР И ПЕРСИЯН

  "Бурджаните (българите) са огромен, могъщ и войнствен народ, който е подчинил всички съседни народи. Един български конник може да излезе на глава на 100 или 200 конници от неверните. В наше време жителите на Цариград без неговите укрепления не биха могли да се защитят от тях. А също и всички, които обитават съседните на бурджаните области, не биха могли да се защитят от тях, освен благодарение на своите крепости и техните стени.

                                                    Ал-Масуди за силата на българската войска


В края ня 814г., или началото на 815 г. Крумовият наследник, кан Омуртаг (814-831), сключва с Лъв V 30-годишен мирен договор, уточняващ границите, съдбата на славяните и условията за размяна на пленниците.


БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА ПРЕЗ IX ЕК

През IX-X в. тя продължавала да се набира от цялото население и съхранила своята многочисленост. В редиците й редом със свободните селяни се сражавали и зависимите, и жителите на градовете. Все така всеки сам се грижел за оръжието си, а у когото то се окажело немарливо приготвено, се наказвал със смърт. Опълчението се свиквало само при война. Изцяло облечените в желязо тежки български конници всявали ужас у противника. Скриптор Инцертус (анонимен автор на хроника за събитията от 811 до 820 г.) и Симеон Магистър казват, че кан Крум изпратил в Източна Тракия 30-хилядна армия "облечена цялата в желязо". Освен оскъдните археологически находки и изображенията от епохата, каменните надписи с инвентарни списъци доказват наличието на сериозно защитно въоръжение на тези отряди. Но не само те, а и лековъоръжените части представлявали страховита военна машина със своята бързина и маневреност.


ВОЙСКАТА НА ФРАНКИТЕ

През VIII ек Карл Мартел конфискувал част от земите на църквата и ги дал на верните си войни, с което създал бъдещото рицарство. В замяна всеки земевладелец полагал клетва за вярност и бил задължен освен обичайния брой пехотинци да осигури поне един рицар. Тази подкрепа помогнала на Карл Велики да завладее почти цяла Западна Европа и да създаде могъща империя. Числеността на франкската войска рядко превишавала 10-15 000 души, предимно пехота. Ядрото й била тежката рицарска конница, която вероятно достигала до около 2000 войни - твърде далеч от могъщите конни корпуси, с които разполагали българските канове. В битката при Поатие през 732 г., когато Карл Мартел разбил арабите, редиците на франкските пехотинци били като непробиваема стена за арабската кавалерия. Франките не умеели като българите да стрелят с лък от препускащ кон, но възприели стремето и другата конска амуниция от източните народи. Франките използвали бойната брадва, меча, копието и др., както и познатото защитно въоръжение - ризници, шлемове и щитове.


РАЗГРОМЪТ НА ТОМА СЛАВЯНИНА

 
През 821 г. Тома Славянина вдига голям бунт с цел да завземе трона и обсажда Цариград. За да утвърди мира с Византия, през 823 г. кан Омуртаг поема срещу бунтовниците. Войските му достигат до Мраморно море и се установяват на укрепен лагер до пристанището Хераклея. Тома сваля обсадата на Цариград и се обръща срещу българите, но е разгромен. Голяма част от войниците му са избити, малцина се спасяват с бягство. Взимайки много пленници и голяма плячка, Омуртаг се връща в България. Бунтът  е потушен, а Тома - екзекутиран.


ВОЙНАТА С ФРАНКИТЕ

  Мирът с Византия позволява на кан Омуртаг да съсредоточи силите си в опазването на северните граници на държавата. Той повежда успешна война с хазарите и ги преследва до Днепър. Но на северозапад през 818 г славянските племена тимочани, абодрити и браничевци се отцепват от България и минават под владичеството на франкския император Людовик Благочестиви. Скоро променят намеренията си и преминават към хърватския крал Людевит, но след като той е разбит и бяга в Сърбия, славяните остават под франкска власт. Тимочаните населяват горното течение на р. Тимок, а абодритите и браничевците - двата бряга на дунав до устията на реките Сава и Тиса.
  Кан Омуртаг разбира, че ще задържи племената в пределите на България, ако убеди или принуди франките да не ги приемат. След тригодишни дипломатически опити да разреши проблема Омуртаг решава да прибегне до силата на оръжието. През 827 г. той изпраща флота по р. Драва в Панония. Поселищата на славяните са разорени с "огън  и меч", князете им са прогонени и на тяхно място са поставени български управители. Командващият франките, граф Валдерих, е заменен от сина на императора Людовик. Вероятно той успява временно да отблъсне Българите, защото през 829 г. българската флота поема отново по течението на р. Драва и пренася бойните действия и на франкска територия. Войната обхваща и долината на р. Тиса. Българите опожаряват някои франкски селища. С действията си Омуртаг не позволява на франките да се намесват в българските работи. Твърдо определени са границите между двете държави, а на България е отстъпена областта Срем с яката крепост Сингидунум, наричана оттогава Белград.


ЗАВОЮВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ И БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ

  Приемникът на Омуртаг, кан Маламир (831-836), потвърждава мира с франките, но в българо-византийските отношения настъпва прелом. През 836 г. българските войски, водени от него и от кавхан Исбул, присъединяват към България голяма част от тракия и Родопската област, с важните центрове Филипопол   Берое. Тази политика е продължена и от Маламировия наследник кан Пресиян (836-852). През 837 г. докато Византия е заета в тежка война с арабите, в Западните Родопи избухва въстанието на смоляните, което скоро обхваща Беломорието и Солунската област. Кан Пресиян използва благоприятните обстоятелства и изпраща на помощ на въстанниците войска, начело с кавхан Исбул, който завладява част от Беломорска Тракия и Южна Македония. По-късно в пределите на България са включени Централна и Западна Македония с градовете Охрид, Прилеп и Битоля. Славянските племена берзити, драгувити , струмци и др. са изтръгнати от византийска власт. Разширяването на българската държава определя и насоката на бъдещото й развитие. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tiamo - Благодаря ти :)))
20.09.2008 00:12
За чудесния пост - беше много полезен за мен, като имам предвид, че историята не ми е силната страна. Интересно ми беше да прочета тези малко известни факти за мен :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15712476
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930