Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2008 07:24 - Лудвиг ван Бетовен
Автор: gothic Категория: Музика   
Прочетен: 9344 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Лудвиг ван Бетовен е кръстен на 17-ти Декември 1770. Баща му-Йохан  бил придворен оперен певец , имал слабост към пиенето. Майката на Лудвиг винаги е била описвана от него като много добър човек със щедро сърце. Бетовен я олицетворява като своя най-добър приятел. В семейството на Бетовен се родили седем деца , но едва дтрима от тях оцелели , като Лудвиг бил най-възрастния.  

В ранните си години малкият Лудвиг бил заинтересуван от музиката и неговият баща  му преподавал ден и нощ , с изключение на дните , които е прекарвал в гостилницата. Бащата бил сериозно решен да направи втори Моцарт от сина си с цел да припечелва пари. На 26-ти Март 1778, на 8 годишна възраст, малкият Бетовен за първи път изнесъл малък концерт. За да впечатли зрителите бащата на Лудвиг казвал ,че синът му е на 6 години.Имеенно поради тази причина Бетовен до края на живота си е казвал ,че е 2 години по-млад.Дори след години когато получил копие от кръщелното си той казал , че това е кръщелното на неговия брат Лудвиг Мария ван Бетовен , който се родил 2 години , който умрял няколко дни след раждането си.

Но музикалните способности на Йохан да обучава сина си се изчерпали. Скоро Лудвиг се учел да свири на орган и да композира при известният до тогава придворен органист   Готлъб Нефе. Нефе открил огромният талант на Бетовен.  

През 1782-а Лудвиг бил на 12 години и побликувал първите си творби: 9 вариации в C минор, за пиано, от Ernst Christoph Dressler (WoO 63). И през следващата година- 1783, Нефе написъл в музикален вестникследните думи за младия Бетовен: "Ако това дете продължава да се развива така без никакви пречки ще се превърне във втори Моцарт". През юни  1784, по предложение на Нефе, Лудвиг е назначен за главен органист когато момчето било на 14 години. Така той имал възможност да общува с нови хора , различни от приятелите на майка му и баща му. Той се запознал с хора , които му останали приятели до края на живота му.: Семейство Риес, семейство фон Бройнинг , доктора Франц Герхард Вегелер, и други негови приятели. В дома на семейство ван Бетовен малкият Лудвиг малко по малко измествал баща си. Момчето помагало на семейството най-вече финансово , защото под влиание на алкохола Йохан не ходел на рабоота а и вече не бил предпочитан певец , защото гласът му станал дрезгав поради пиенето. Лудвиг станал отговорен за своите двама по-малки братя и се грижел за тях , въпреки , че в бъдеще и двамата му причинявали само беди и нещастие Принц Максимилиян Франц  бил впечатлен от дарбата на Лудвиг, и го пратил при Волфганг Амадеус Моцарт през  1787, за да подобри музикалните си възможности. Съществува ръкопис който гласи , че когато Моцарт показал малкия Бетовен на приятелите си и им казал” "Не забравяйте това име – в бъдеще ще го чувате много по-често."!Тъй като По това време Моцарт бил зает с операта си „Дон Жуан” Моцарт не обърнал голямо внимание на музикалният талант на момчето.Бетовен взел само два урока от Моцарт. But a letter called Beethoven back to Bonn: his mother was dying. The only person in his family with whom he had developed a strong and loving relationship passed away on July 17th 1787. Пет години по-късно , през  1792, Бетовен се върнал във Виена-градът на музикатакъдето взимал уроци от Йозеф Хайдн. Един от приятелите на Бетовен му казал: "Ще получиш дарбата на Моцарт от ръцете на Хайдн"...

Освен от Хайдн Бетовен взимал уроци и от Albrechtsberger и Салиери. През 1794, Бетовен композирал своят опус 1, за трио пиано. През последвалата година изнесъл концерти в Прага , Дрезден Лайпзих и Берлин.  

Бетовен станал известен във Виена .Почти всеки аристократ и музикант знаел името му. През 1804-та , Бетовен организирал нов концерт във Виена , съдържащ, премиерата на неговата Първа симфония.

През 1801 Бетовен споделя със своите приятели , че усеща . че започва да оглушава. В Хайлигенщат през 1802, той написва паметен документ-завещание в което споделя , колко тежък и мъчителен би бил животът за него без слуха му.Според него сетивото , което трябвало да бъде най-силно у музикантите го напускало. Но глухотата не му попречила. Той знаел , че има още много музикални теми и вдъхновения , които трябвало да изчерпа. И написал едни от най-известните си творби : Соната за пиани(наречена Буря, опус 31), втора и трета Симфония- „Ероика” и много други  

Бетовен посветил своята трета симфония на Наполеон Бонапард. Композиторът се възхищавал на идеите за Френската революция , която била като врата към надеждата.ПО това време Наполеон бил само Консул , но след като се провъзгласил за император , Бетовен побеснял и истрил името на Бонапард от посвещението на симфонията. На 7-ми Април 1805 се състояла премиерата на симфония”Ероика”.

Междувременно Бетовен завършил първата си и единствена опера , наречена от него „Леонора” Той създал 4 различни овертюри за операта. Ето защо името на операта се променило от Леонора , на „Фиделио”(“Fidelio”) , въпеки нежеланието на Бетовен. На 20-ти ноември 1805  по заповед на Наполеон , френските офицери нападан Виена за първи път.Това се повтаря и през 1809-та.  

Последвалата година е известна , като годината , в която музикалната производителност на Бетовен била най-висока. Той композирал симфонии сред които е и ”Пасторална”, Овертюра”Каролини прочутото послание до Елиза. Той имал много ученички , в които често се е влюбвал и им е посвещавал свои произведения. През 1809-та, Бетовен искал да живее във Виена, по покана на Jйrome Bonaparte. Той имал вярна приятелка,Графиня Анна Мари Ердуди, която го поканила да живее в нейната резиденция във Виена.: Принц Липбкович  и принц  Кински му дали 4000 флорина с които да подобри живота си във Виена.

През 1812-та Бетовен отишъл в Теплиц, където написал своите прочути писма до  "Безсмъртната любима". Повече информация за тези писма , можете да получите , натискайки тук.  

В края на Юли 1812-та, Бетовен се срещнал с Гйоте  благодарение на Бетина Бретандо. Тези двама велики мъже разговаряли , но така и не споделили едни и същи идеи. Композиторът намерил поетът като”роб на общественото мнение”, а поетът намерил Бетовен за твърде странен , неубоздан и "абсолютно объркан".Много от произведенията на Бетовен за базирани върху философските мисли на Гйоте Тогаваедин от спонсорите на композитора, the принц Лобкович, изпаднал във финансово затруднение , а принц Кински умрял , като паднал от коня сиThe Czech Johann Nepomuk Maelzel took up contact with Beethoven. Inventor of genius, and probably inventor of the На 15-ти ноември 1815-та , Каспър Карл , братът на Бетовен умрял от туберколоза. Той оставил сама своята съпруга , която Бетовен наричал ‘Кралица на нощта’ и сина си Карл , който вече бил на 9 годишна възраст. В този момент животът на Бетовен щял да се промени дръстично и драматично. Неговият брат написал в завещанието си , че иска синът му Карл да бъде под упеката на майка си и чичо си Лудвиг.Композиторът взел това желание много насериозно. 45 годишният композитор започнал да води съдебни дела , за това той да стане законен попечител на Карл , тъй като според композитора майка му била твърде недостойна и порочна жена. През  1816, Карл Czerny (бивш ученик на Бетовен) станал учител на малкия Карл , но не открил никакъв музикален талант в момчето , за което Бетовен много съжалявал Композитор на име Росини  пристигнал във Виена през 1822-ра и се срещнал с Бетовен. Росини композирал опера и с времето изместил славата на Бетовен .Бетовен вече не е бил предпочитан композитор.

Девета Симфония е завършена през 1823-та .Същата година в кояте е завършена и месата Missa Solemnis-едно от най-успешните произведения на Бетовен.  

7-ми май 1824-та- датата на премиерата на девета симфония.Въпреки , че зрителите били впечателни от Девета симфония средствата , спечелени от премиерата били нищожни.Тогава Бетовен започнал дапише своите последни квартети , както и Десета симфония , която остава недовършена , поради смъртта на композитора. През 1826-та Бетовен отива на гости на своя брат Йохан , известен като голям скъперник.Докато е на гости Бетовен плаща храната и дървата , на брат си .Известен е случай в който на младини Лудвиг е спомагал брат си финансово и Йохан имал собствена аптека.След години Бетовен помолил брат си за пари и получил писмо с отрицателен отговор , подписано по следния начин:Йохан ван Бетовен-собственик на имение.Лудвиг се разгневил и отговорил с писмо на брат си като се подписал с думите:Лудвиг ван Бетовен-собственик на разум.Когато композиторът пожелал да се върне във Виена , брат му отказал да плати каляска за композитора.Лудвиг ван Бетовен се завърнал в дома си с млекарска каруца без покрив.Навън било студена зима и композитора се разболява от пневмония.Той оздравява , но оздравяването бива последвано от  редица други болести. Дни преди смъртта си Бетовен вече е прекарал месеци на легло.Един ден той казва на приятелите си:”Аплодирайте приятели , комедията свърши”.Ден по-късно получава подарък-отлежало вино- от неизвестен граф.Бетовен се радва на подаръка ,посяга към чашата и казва:”Жалко , жалко.Твърде късное”След което изпаднал в кома за няколко дни.На 26-ти Март се развила силна пролетна буря.Бетовен се събудил , протегнал високо ръка , стискайки здрав юмрук  , след това композиторът издъхнал

На погребението на Бетовен , което се състояло на 29-ти март 1827 присъствали между10 000 и 30 000 хора. Няколко години по-късно умрял и Франц Шуберт , като последното му желание било да бъде погребан до гроба на Бетовен.Шуберт бил неотлъчен смъртното легло на Бетовен , в последните дни на композитора.

                                              Гробът на Лудвиг ван Бетовен в наши дни-Виенските гробища

 

image

 






Гласувай:
0



1. quartoquartet - За любителите на Бетовен!
07.05.2009 13:16
Здравей, страшно се радвам да намеря такава информация в блог. Поздрави! Заповядай на концерта ни:
http://quartoquartet.blog.bg/muzika/2009/04/08/ivan-penchev-cigulka-i-dimo-dimov-piano-cikyl-betoven-sonati.319734
цитирай
2. анонимен - neveroqten e koito goe ka4il e mn ...
14.02.2011 19:17
neveroqten e koito goe ka4il e mn sladak tenksss
цитирай
3. анонимен - Искам да му намеря заглавията на ...
08.03.2012 12:05
Искам да му намеря заглавията на произведенията,а не биографията му
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15640747
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031