Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
22.04.2009 18:39 - Пролетни билки-змийско мляко
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 54198 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 11.05.2015 18:50


Дойде пролетта и в горите, поляните и дворовете ни изникнаха първите пролетни билки. Имам много книги за билки, но в повечето от тях билките са дадени в такъв вид, че не можеш да ги познаеш, ако ги видиш в естествени условия. Преди години съм завършила курс по билкарство и там ни ги показваха в спиртни извлеци, та горе долу да ни стане ясно как изглеждат. Показваха ни филмчета, хербарии с изсушени билки, но така и една екскурзия не проведоха за да ги видим на живо. Впоследствие се запознах с много билки от хора, които ги събираха и нагледно ми ги показваха. Вече познавам около 80 вида билки и ми стана хоби да ги събирам в свободното си време и да ги подарявам на мои близки и познати, които имат нужда. Правя си и спиртни извлеци от някои пресни билки с  50% спирт. Лечението с тези извлеци е най ефикасно, защото така се запазва целия състав на билката.
Решила съм да Ви направя тук курс по билкарство, та като ходите по планините да свършите и други полезни неща за себе си и вашите семейства, разбира се ако почувствате влечение към тази дейност.

Тази билка се нарича змийско мляко
(Chelidonium majus L.)

image

Използва се най-вече външно-отчупва се стръкчето и от него потича оранжев сок, с който като намажете брадавици те изчезват, но това не става след еднократно намазване, а с повече упоритост. Най добре е като я намерите да я вземете с корена и да си я посадите в саксийка на балкона, за да я ползвате ежедневно.
Изсушена се пие в комплекс с други билки, действа главно спазмолитично и болкоуспокояващо, но не трябва да се пие дълго време, защото има в нея отровни съставки. Във всички случаи трябва да се пие под лекарски контрол и в малки количества. Аз я използвам само външно.


image
  Двете снимки са направени от моя съпруг, той в момента ползва тази билка с цел да премахне една брадавица. Тя се е смалила много след десетдневно намазване, един път дневно.   Така изглежда това растение в книгите за билки:

image

А така изглежда в интернет сайтовете:

image

Видно е, че само с тези нагледни материали е трудно да добиете сигурност, че сте намерили точната билка, а не нещо друго.

Ето какво казва науката за нея:

Химичен състав:Млечният сок на свежото растение съдържа вариращи количества алкалоиди (до около 3%). Те са свързани предимно с хелидонова киселина, но могат да бъдат соли и на ябълчната и лимонената киселина.
Алкалоидите на змийското мляко спадат към три основни групи: групата на протопина с представители алокриптопин и протопин, групата на протоберберина с алкалоида берберин и групата на бензофе-нантридина. Представители на третата група на алкалоидите са хелидонин, хелеритрин, сангвинарин и хомохелидонин, от които главният действуващ алкалоид на дрогата е хелидонинът.
Дрогата съдържа хелидонин до 0,4%. Освен това в състава й влизат още и някои органични киселини, сапонини, флавоноиди, витамин С, провитамин А и др.

Действие: Хелидонинът на змийското мляко има аналгетичен морфиноподобен ефект, потиска централната нервна система, действа болкоуспокоително и седативно.

Сангвинаринът в големи дози показва кратковременно наркотично действие с последващ спазъм, възбужда перисталтиката на червата, активира слюнчената секреция.

Протопинът потиска вегетативната нервна система, тонизира гладката мускулатура на матката.

Хомохелидонинът и хелеритринът имат пикочогонно действие.
Спазмолитичният ефект на змийското мляко може да бъде сравнен с този на папаверина и беладоната. Преди всичко е установено, че съставът на дрогата не е постоянен.

Ефектът е сигурен само при използуване на свежото растение.

Болкоуспокояващото действие на дрогата след 6-месечно съхранение значително намалява, а след една година напълно изчезва.

Сумарно дрогата действа спазмолитично, регулира ускорения пулс, понижава умерено кръвното налягане, действува жлъчегонно и стимулира функциите на черния дроб.

Прясната дрога и препаратите й се предписват при чернодробни и жлъчни заболявания (жълтеница, жлъчни дискинезии, жлъчни камъни), стомашен и чревен катар, диария, смущения в храносмилането.

Сангвиритринът е сбор от алкалоиди на змийското мляко. Притежава широк спектър на антимикробна активност.

Сангвиритринът във вид на маслен или воден извлек намира приложение в стоматологичната практика за лечение на язвен и афтозен стоматит и пиорея; в гинекологията - за лечение на ерозии на шийката на матката и трихомонаден колпит.
В Русия сангвиритркнът се прилага за лечение на миопатии възпалителни и травмени увреждания на нервната система и др.

В дерматологията змийското мляко се използува за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата (епителиоми — Балитски, Воронцова, 1982) - външно под форма на унгвенти и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. В отвара от растението са къпели децата при различни кожни заболявания.

Змийското мляко се прилага за лечение на псориазис под форма на горещи вани, унгвенти (с равни части свинска мас) и спиртни разтвори (20%) вътрешно.
В експерименти върху животни екстракт от змийско мляко при местно приложение оказва известно противотуморно действие.

Народната медицина препоръчва дрогата и при подагра, при отоци като диуретично средство, при малария, за регулиране на менструацията, при кожна туберкулоза, коремен тиф, импетиго, псориазис, а млечният сок - за премахване на брадавици. 

Още приложения, които са от книгата на Мария Требен, публикувани тук
altermedic.net/modules/news/article.php

Змийското мляко е надеждно средство при тежки чернодробни заболявания, когато то се прилага в хомеопатична форма. Почиствайки кръвта и черния дроб, то се отразява много добре и на обмяната на веществата. Тази лечебна билка се използува с успех при заболявания на жлъчката, бъбреците и черния дроб. Накисната във вино (30 г змийско мляко заедно с корените се слагат в половин литър бяло вино и се оставят един-два часа да се изкисват в него), тя много бързо отстранява жълтеница. При хемороиди с парене в ануса. Бодежи и режещи болки при уриниране, а така също и при бучене в ушите, тя може само да бъде препоръчвана. В тези случаи могат да се пият на глътки по 2-3 чаши чай (който не е вари, а само се запарва) на ден. Външно билката се прилага против злокачествени кожни болести, мазоли, брадавици и нелечими лишеи. Сиво перде и петна по роговицата на очите изчезват постепенно. Сокът помага даже при кървене и отделяне на ретината. Взима се листо от змийско мляко, измива се и крехката дръжка се стрива между навлажнения палец и показалеца. Така получената течност се размазва с показалеца, при затворени очи, към ъгълчетата им.
Не бива да попада в окото. Макар и да не се нанася директно върху окото, тя въпреки това му се предава. Това важи за сиво перде, слабо зрение и профилактично - при здрави, пренатоварени очи. На мен лично това ми действува благоприятно, когато преглеждам, често пъти до късно среднощ, пристигналата поща. Преуморена отивам в градината, откъсвам си лист змийско мляко и разтривам течността към ъгълчетата на очите по посочения по-горе начин. Всеки път имам приятното усещане, че се вдига було от очите ми. Хомеопатията прави от змийското мляко тинктура, от която при посочените болести могат да се взимат по 10-15 капки в малко вода два-три пъти дневно.

Косми по лицето, както и силно окосмяване по ръцете и краката на жените
се дължат на смущения в бъбреците. Засегнати места се мажат със сок от змийско мляко, което се изстисква в сокоизстисквачка (пресният сок може да стои до половин година в хладилника). Сокът се оставя няколко часа да попива, след това се измива с мек сапун и станалата малко суха кожа се намазва с мехлем от невен, масло от лайка или жълт кантарион (виж "Видове приложения и рецепти"). Освен това трябва да се прави и лечение с чай от коприва - минимум по три-четири чаши, разпределени през деня, както и бани на половината тяло от хвощ за по-добро оросяване на бъбреците (виж при "Хвощ"). 
          
В една енория в Горна Австрия, където през ноември държах доклад, се запознах с един клисар, който носеше очила. Когато през февруари отидох отново там, клисарят вече не носеше очила: както самият той разказа само защото от ноември следвал всеки ден съвета ми със сока от змийско мляко. Освен това сега той виждал много по-добре, отколкото някога с очилата. По това време човекът трябваше да си изравя листата на змийското мляко изпод снежната покривка. Това го споменавам само за да покажа, че някои билки могат да се намерят пресни и през зимата, когато целият растителен свят изглежда мъртъв. 

Начин на приложение - информацията е от тук: sites.google.com/site/journalecology/bilki-prirodolecenie-i-bioprodukti/zmijskomlako

Запарка на чай
: Една равна чаена лъжичка само се попарва от ј л. вода.
Пресен сок.
Листата, дръжките и цветовете се измиват и както са влажни се изстискват в сокоизтисквачка – за външно приложение. Тинктура. Купува се като хомеопатично средство. От нея се вземат по 10-15 капки дневно в малко вода, два-три пъти дневно, при посочените болести.
Вино.
30 г змийско мляко с корените се слагат в Ѕ л. бяло вино и се оставят 1-2 часа да се изкиснат; след това се пие на глътки.       

Допълнително добавено:

Една приятелка от фейса сподели следното в групата за "Билки, събиране и използване", в която съм отскоро:
"Действа....лично аз излекувах тежък блефарит и на двете очи за 2 седмици. Освен това вече чета без очила...ползвах го общо ...към 1 месец. Внимавайте да не влезе сока в окото, ако се случи, веднага изплакнете с вода обилно. Разтърквам 2 листенца измити между пръстите и сока (зеления, не оранжевия) намазвам в ъгълчето на очите, разтърквам леко да попие и лягам да спя така. Като съм в почивен ден, мажа и сутринта, но тъй като ходя и на работа, а от сока остават зелени петна край очите(мият се с вода и сапун), прилагах това лечение веднъж дневно предимно. Още след втория ден, ми "светна" пред очите. Пробвайте! Действа! Желая успех!
Блефарит е стафилококова инфекция на клепачите. Подуват се, зачервяват се, сърбят и започват да се белят, като люспички. Зрението става замъглено след време и очите се зачервяват. Отделя се често секрет (като гной, а може би е.). Изписаха ми "Визин" и мехлемче ....мазах цял месец и ...кой знае какво не помогна. Лекарката каза, че блефарита е много упорита болест и трудно ще се оттърва от нея..най- много да облекчавам сърбежа и оттоците...но уви...пробвах със змийско мляко и напълно се излекувах,....че и зрението пооправих."

Имах една колежка с такова заболяване, тя така и не можа да се излекува от него, лекуваха я с кортекостероиди и нищо.


Още за блефарит вижте тук:

  Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:   http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571   или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250

 




Гласувай:
6



1. анонимен - za psoriazis tsai li piem ili bansno ...
22.06.2010 15:58
za psoriazis tsai li piem ili bansno go izpolzvame
цитирай
2. kasnaprolet9999 - И двете се препоръчват-външно бани и крем, вътрешно спиртен извлек
22.06.2010 18:03
"Змийското мляко се прилага за лечение на псориазис под форма на горещи вани, унгвенти (с равни части свинска мас) и спиртни разтвори (20%) вътрешно."
Спиртвият извлек се прави по следния начин вс 50% спирт се залива напълнено бурканче от 250 гр. с пресна билка. След не по-малко от месец се прецежда и се разрежда в една кафена чашка вода една лъжичка спиртен извлек и се изпива порловин час преди ядене. Това се прави гтри пъти дневно.
цитирай
3. анонимен - теннис мам
24.09.2010 04:59
С дъщеря ми видяхме това растение и тя го откъсна. Потече наистина гъст сок и аз реших, че ще търся из Интернет, за да разбера, какво е това, дето като глухарчето има сокче. Да съм знаела, да запомня мястото. Листата наистина са характерни и прилича на декоратично растение.
Проблем ми е и смрадликата/тетрата. В учебника на дъщеря ми видях как изглежда, ама като не съм сигурна. защото, има плодчета, а из Интернет все едно такова пухесто.
Голяма наука са това билките. Всичките ми познати "тайно" ми завиждат за хобито.
Имам посадена маточина, мента, гюзума и чубрицата, те са ясни, няколко вида босилек, магданоза и той, къдрав и италиански, бял равнец и някакъв, дето червенее цветът му, приготвила съм си магарешки трън от пухчетата му, имам дебелата Мария, и бях щастлива една позната да е щастлива, защото се оказа, че баба и само така я лекувала, та и подарих цяло коренче, имам посадена коприва, розмарин и още няколко нещица, дето не им знам имената,но знам, че са билки. Дано и за догодина ги спася. Маточината сутрин като чайче, направо разкош. Розмарина малко не ми е по вкуса, но мой познат подари на майка си 8 години живот, след като я бяха отписали раково болна, да си иде в къщата. С чай от розмарин тя си живя още 8 години и си почина от друго.
Сега котешки нокът искам да си намеря. жалко, че мястото, дето садя тия прелести не е мое, но знам ли, може пък да си намеря и мое собствено местенце. Аз много пазя билките, ако ги открия сред природата. Изобщо не си и помислям да ги осакатявам, заради себе си. Ако може коренче, може, ако не, търся друго решение.
та това е....
цитирай
4. kasnaprolet9999 - теннис мам
24.09.2010 09:26
Благодаря, че сподели. Змийското мляко го има на много места, виждала съм го и по малките улички в София, а на гробищата е пълрно с тях. Трима възрастни хора погребахме миналата година и като ходех там ми правеше силно впечатление това. Смрадликата е храстовидно дърво и расте на по-високо. Тази година не можах да стигна до нея, валя много дъжд и като тръгнахме към Байлово през пранината стигнахме до участъци, много кални и се отказахме, бях с малкият ми син и двама негови приятели, дошли специално да берем смрадлика. Добре правиш, че се опитваш да ги отглеждаш, аз обаче предпочитам направо от природата да ги бера. Виж маточината, лютивата мента, розмарина, чубрицата трябва да се отглеждат, те са култивирани сортове и не се срещат свободно в природата. Аз бера планинска чубрица, скоро ще направя постинг и за нея, снимах я това лято, но не остава време за много постинги. Розмарина подпомага храносмилането и е добър за сърцето, нервната система, хубава билка е.Котешкият нокън попремина, сега няма да го намериш. Аз също пазя много билките, бера ги само стръковете, не ползвам коренчетата им, с изключение на гръмотръна. При брането използвам ножица, за да не ги издърпам без да искам с корените. Поздрави!!!
цитирай
5. анонимен - теннис мам
21.12.2010 09:41
Уж дойде зимата, а времето пак не стига.
Така ми липсват чайчетата с пресните билки. Но и със изсушениет не е зле. Само розмаринът в саксията е жив и гюзума/джоджена. От тях си слагам по-малко. Без да искам си затрих босилека, но ще пробвам от семе дали ще се хване зимата в саксия. А магданозът, дали му е много топло, расте здраво и стъблата са по- изнежени и те стават за консумация.

Така ми се иска да сме с добра политика, та тогава да видиш, какво може народът. А то сега, не можеш да се зарадваш спокойно, все кахъри.

Тая пуста глобализация, дано не глобализира и билките!.........
цитирай
6. анонимен - теннис мам
21.12.2010 09:44
Весела Коледа на всички българи по света,
и на всеки, роден на Българска Земя, .....

цитирай
7. kasnaprolet9999 - теннис мам
21.12.2010 09:51
Аз съм гледала босилек, завъден от семена, опитай да го засадиш. Кахърите си ги има по всяко време, а политиката никога не ни е била по вкуса, но още сме живи. Весела коледа на теб и цялото ти обкръжение.
цитирай
8. jah - псориазис
11.07.2011 11:27
Здравей Невена! :)
Как се приготвят горещи вани и унгвенти от змийско мляко?
И има ли други билки,които се използват за псориазис?
цитирай
9. kasnaprolet9999 - jah
08.05.2012 21:35
За горещите вани никъде не можах да прочета, но мисля че можа по твоя преценка в зависимост от количеството на водата във ваната да направиш кратно на следното съотношение - запарка, приготвена от 1 супена лъжица стрита билка, накисната в 1/2 л вряща вода за 1 час.
Кремовете се приготовляват с равно количестно свинска или патешка мас и пресен сок от растението-държи се в хладилник.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319187
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031