Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2014 12:04 - Българите спасяват Европа. Част II
Автор: ivonti10 Категория: История   
Прочетен: 7334 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.08.2014 12:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Българите спасяват Европа

Част II

Кратка история на събитията.

Българите не веднъж са спасявали Европа. Тук съм разгледал как българите(Скити, Траки, Българи)спасяват Балканите и източна Европа от Персите, Хазари, Татари и Османци още от времето преди Христа до наши дни.

Скито-Персийската война 512-511 г. пр.Хр.

Много гръцки автори от ранното и късното средновековие в своите летописи пишат, че българите са произлезли от скитите и свързват самия етоним БЪЛГАРИ със СКИТИ и не случайно в десетки Византийски летописи Българите са наречени „СКИТИ”.  

През 512 г. пр.Хр. Персийският цар Дарий I предприема поход срещу траки и скити като войските му минават близо до черноморския бряг. След като набързо превзема южна Тракия  на север тракийското племе Гети оказват сериозна съпротива но са покорени. Дарий преминава р. Дунав и навлиза в Скития. По това време част от скитите са обединени в съюз които сега много учени наричат „Велика Скития”. Похода на Дарий претърпява пълен провал. Скитите(Българите) подобно на Прабългарите са имали различни царе под властта на един Цар но всеки е имал своя широка автономия. Дарий така и не успял да намери столицата на Скитите. Скитските от своя страна били изключително подвижни и избягвали директен контакт със многобройната персийска армия използвайки малки отряди за нападение. Дарий се принудил да отстъпи на юг от р. Дунав.

image

Велика Скития, Персийската империя и траките

Разбрали за неуспеха на Дарий,  тракийски  племена гети и одриси въстават и бързо унищожават останалите персийски войски в Тракия водени от персийския военоначалник Мегабюксос. Мегабюксос успява да задържи само Хелеспонта.

Дунавска България и Хазарите(696-701 г.)

През 679/681 г. Българския кан Аспарух създава държава която се простира от Карпатите на север до Хемус(Стара Планина) на юг а на Изток р. Днепър дели държавата му с Хазарския канганат.

Хазарския канганат е създаден около 650 г. около река Волга от Хазарите с техен управляващ тюркски род Ашина. Праз 667/671г. Хазарите успяват да подчинят Стара Велика България която става васална на хазарите и е по известна като Кара Булгар(Кара = Велик. - старо тюркски език). След 660 г. те успяват да подчинят и българите на кан Котраг. За да продължат експанзията към Европа хазарите се съюзяват с част от тюрките Печенеги.

image

Дунавска България и Хазарския Каганат (700 г.)

През 700 г. хазарите и печенегите водят война едновременно с България и с Византия. Византийците се договарят с кан Аспарух за помощ и му дават 4000 брони и оръчъе за тях. В същата година 15 000 българска и 4 000 славянски отрят(славяните предимно въоръжени с византийскотооръжие) и при притока на р. Олт - река Слон. Печенеги - 20 000  и Хазари - 20000 конника и 5 000 пехота водени от кан Кърсумлай влизат в битка с Българите. Хазарите са разбити и а в плен попадат над 4 000 пленника. След тази победа българите правят контра настъпление на изток към реките Южен Буг и Днепър. При една от тези битки е убит великия български кан Аспарух. Веднага наследен от синът си Тервел новия владетел успява да прогони завоевателите на изток от р. Днепър.

Анонимен византийски летописец в неговата хроника е отразено: 
"През 700 г. от раждането на христа,  хан Аспарух премина Дунав при Нове с 15-хиляден конен отряд от прабългари и 4000 славяни. Насочи се към река Олт, където е главният аул на печенезите. Мислеше да стигне незабелязано до него и да ги изненада, но съгледвачи го открили и следели още при преминаването през Дунав. Предупреден, вождът на печенезите изпраща съобщение до хан Кърсумлай и той идва с цялата си войска от 20 хил. конници и 5 хил. пешаци. Заедно с 20 хил. печенези на коне те посрещат отряда на хан Аспарух при притока на Олт - река Слон. 
Аспарух с личната си стража се врязва във вражеските редици и започва да ги коси. След него се понасят и другите. Печенезите и хазарите са натикани в реката, там се давят и биват пронизвани от българските стрели и копия, но въпреки това упорито се съпротивляват.

Царство България и Златната орда

на татарите(1277-1302 г.)

След смъртта на Цар Иван Асен II постепенно България започва да губи от своето могъщество достига се до там че през 1278 г. селянин взема властта а през 1299 татарски хан да стане и цар на България.

Златната орда се откъсва от Монголо-татарската държава като самостоятелна през 1241 г. владетел става внука на Чингис хан – Бату хан.

image

Златната Орда и България към края на XIII век

През 1277 г. централната власт в България е слаба а царете и болярите се крият зад дебелите стени на крепостите си и не се интересуват от собствените си поданици оставяйки татари, византийци и престъпници без контролно да вилнеят из Българските земи. В това лошо положение един селянин(или Управител на Област) с име Ивайло организира бунт срещу беззаконието на властта и татарските отряди. След като на два пъти разбива нахлули многобройни татарски отряди Иваило  и на няколко пъти по малки се насочва към столицата. През 1277 успява да превземе столицата на България гр. Търново побеждавайки  цар Константин Тих Асен I. Голяма част от Болярите избягват във Византия и започват да организират поход срещу Ивайло. През 1278 г. татарите който искат да накажат Ивайло подтикнати от Византия нападат България но търпят съкрушително поражение при Дръстър(дн. Сисилистра), спасявайки за кратко България от татарите. През 1285 г отново татарите нападат България и я опустошават но тази атака е била само грабителска. През 1299 г. Татарски хан Чака става за кратко цар на България но през 1300 е убит. През 1300 г. Новия хан на Златната Орда Токту хан предприема завоевателни походи срещу Балканите и централна Европа(особено Унгария). Тогавашния български цар Светослав Тертер решава за винаги да съкруши татарите и през 1302 г. до с. Гулянци, българите разгромяват татарската армия. В същото време втора основна татарска армия се готви до дн. гр. Клуш(Рунъния) за нахлуване в Унгария. Цар Светослав знае, че тази победа при с. Гулянци е не достатъчна, затова преминава Дунава и близо до дн. гр. Клуш изненадва татарската армия в гръб. Татарите са напълно разгромени а централна Европа спасена. След тази победа Златната Орда никога няма да бъде същата сила в Европа и постепенно започва упадъка татарската държава.

Балканската война –Царство България и Османската Империя (1912 – 1913 г.)

 Тук ще разгледаме само българското участие в Балканската Война което е основно за победата на Османците.

image

Балканските страни и Османската империя.

През 1908 г в Османската Империя се прави преврат който иска възтановяването на силна Османска държава, но този преврат дори отслабва още Османската държава. Възползвайки се от този факт и от факта Османската държава да не възстанови силата си а след това и контрола над Балканите България, Сърбия, Гърция и Черна гора, създават съюз. По време на тази война Българската армия разгромява Османската армия при Одрин(смятан за не превземаем), Люлебургас, Лозенград и на много други места, достига само на около 40 километра от Истанбул. С победата си над Османската държава, България и съюзниците и не позволяват за дълъг период от време Оаманската империя(наследена от Турция) да играе важна роля в югоизточна Европа.

 

Извод:

България не веднъж е спасявала Европа и Балканите. Тук умищлено съм пропуснал още две значими събития но ще ги споменя:

I.                   Как Волжка България чрез дипломация и демонстрация на военна мощ отклонява настъплението на Селджукските турци( XI век) на юг към земите на Газневидската държава и Мала Азия а не към Европа. Селдджуците всяват страх и ужас в предна Азия и предизвикват дори първия кръстоносен поход през 1095- 1099г.

II.                От средата до края на XI век на няколко пъти българи и ромей(гърци) съвместно воюват срещу нашествието на печенегите които са страшилище по онова време в Европа и постоянно нападат Унгария, Руските княжества и Балканите. В това число и съкрошителната победа при Левунион(1091 г). На която хорнистите описват българите не като роби на гърците а като равни с тях.

Колкото и на много платени  историци, политицимакедонисти и турцисти да не им харесва ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ тя съществува и има писмени факти за нея. Независимо, че през последните години умишлено се опитват да заличат фактите за ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ и да ги фалшифицират но опитите им са обречени на не успех. 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivonti10
Категория: История
Прочетен: 239607
Постинги: 27
Коментари: 67
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930