Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 01:00 - Мы (не) живем в Лукойлия*
Автор: gothic Категория: Други   
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
10 март 2011 / 15:39

Откакто през 1999 година купи бургаската петролна рафинерия за смешните 100 милиона долара, руският петролен гигант „Лукойл” е правил в България каквото си поиска. То ще рече, диктувал е цените на горивата както намери за добре и е имал солидно лоби, което да му осигурява защита от обективно и ефективно разследване за злоупотреба с монополно положение.


ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

От началото на 2011 година обаче руснаците и българските им наместници вече прекрачиха всякакви граници: бензинът в България сега е по-скъп, отколкото е в Люксембург и още в 6-7 европейски държави, а нафтата е по-скъпа кажи-речи само във Великобритания и Германия. За тази скъпотия няма никаква логика: акцизът според представителите на властта в България е най-нисък в цяла Европа, разходите за производство и дистрибуция също са в пъти по-малки от тези в коя да е европейска държава, доходите на хората са около два пъти по-ниски от тези в следващата по бедност страна от ЕС, Румъния.

Логика няма, обаче скъпотия – да.

Има две правдоподобни обяснения за ставащото.

Първото е алчност. „Лукойл” използва конюнктурата с бунтовете в Арабския свят и надува цените, които сега, при около 100 долара за барел, са по-високи, отколкото бяха през 2008 година, когато петролът се търгуваше за близо 150 долара. Всички са доволни: Вагит Алекперов, Валентин Златев, финансовият министър също, понеже по-скъпо гориво означава и повече ДДС за бюджета.

Второто обяснение е политическо. „Лукойл” иска да свали правителството. Поскъпването на дизела с около 40 процента и на бензина с около 10 само за два месеца влече поскъпване на абсолютно всичко и заформя инфлационна вихрушка, по-силна от която беше само тази през 1996-1997 година по Виденово време.

Ценовата вакханалия напуска чисто битовото си измерение и се превръща в първостепенен политически фактор: БСП иска консултативен съвет за цените на храните, СДС настоява за оставката на земеделския министър, а Волен Сидеров заплашва, че ще оттегли подкрепата си за правителството, ако ДКЕВР разреши поскъпване на тока.

Обаче всички си траят за „Лукойл”. Да не би нещо да съм се объркал и да не живеем вече в България, а в Лукойлия?

А най-странното е, че и министрите от кабинета, които са главните потърпевши от безумията на „Лукойл”, понеже, ако продължава така, в скоро време ще трябва да си търсят друга работа, също се държат все едно нищо необичайно не става.

Според икономическия министър Трайчо Трайков няма изкривявания при ценообразуването на горивата, а според финансовия Симеон Дянков не може да се каже, а трябва да се направи анализ.

Нищо. Нека си анализират.

Добре дошли в Лукойлия.


* Ние (не) живеем в Лукойлия


Оригиналната статия се намира
тук


В момента в който копирах статията, под нея имаше само един коментар. Просто не мога да не го публикувам и него. Негов автор е Diesel

10 март 2011 / 17:42

Ето колко струва "братската" дружба с блядовете - ръгане на сухо без лубриканти и стригане на гол охлюв (дране). Поне от 15 години има технологии, които да заменят бензина, но докато и последната капка нефт не ни бъде продадена скъпо няма да мирясат. Щото друго няма кво да продават. Може би руски плазми или лаптопи :DDD Гадове! Нищо вече не може да ме убеди в добрите чувства на руснаците към българския народ, нищо. И с атомните им централи е същия та6ак. Като имаме Козлодуй и излишъци не ни пречи да плащаме доста по-скъп ток от USA, a и доста европейски страни. Единствената файда от тях е, че има някакво подобие на държава, на като гледам какво е май- по-добре щеше да е под турско робство. Те вече са с пъти по-цивилизовани от нас...





Тагове:   прочетете и вие,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15642524
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031