Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2011 01:00 - Говори кодирано по телефон, за да успееш в кариерата
Автор: gothic Категория: Други   
Прочетен: 1324 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Константин Вълков, Дарик радио, в-к 24 часа, 29.01.2011

Tвърде е вероятно да мразите изпитите, но само те дават достъп до апетитни позиции. Почват ви от малки - изкарай шестица за шоколадово яйце. После - влез студент, за да живееш сам. По някое време - научи листовките, за да караш старата кола на татко. И накрая - вземи входния изпит, за да получиш мечтана работа от 9 до 5 часа в държавната администрация.

Държавната работа и държавната кола винаги са били примамливо предложение, но как да стигнеш до тях?

Случайно у нас попадна бъдещ тест за прием на ключови държавни позиции. Без да е донесен от човек с каскет, нито записан на флашка, тестът претендира за автентичност. Кои са ключовите моменти в него, разкриваме за всички, които мечтаят за топла държавна службица.

- Изискване 1: работа с мобилни технологии

В свръхмодерен свят умението да боравиш с хай-тек джаджи е задължително. Не иде реч само да притежаваш последен модел телефон и iPad. Номерът е да работиш добре с тях. Ето какво трябва да умееш да правиш:

а) Разпознаване на телефонен номер сред поредица от всякакви числа.

Представи си, че попадаш на тайна среща и трябва да се ориентираш. Пред теб е поставена закодирана серия от числа и трябва да откриеш мобилния номер сред тях, да го набереш и да се измъкнеш. Филмите за Джеймс Бонд не стигат.

Как разбираш кое е ЕГН и кое е GSM номер? Трябва да знаеш, че ЕГН-то е 10-цифрено число, уникално за всеки българин. Идва първото объркване - нали мобилният номер също е уникален? Ако ЕГН-то започва с (както е моето) 770104 - значи си роден 1977 година, януари, ден четвърти. Уловката е, че 77 е телефонният код на Индия. А 770 пък е телефонният код на Сантяго де Чили. Необходими са бърза мисъл и остър ум, за да прецениш дали останалите цифри могат да бъдат телефонен номер, и какво, по дяволите, ще правя аз в Индия по това време.

Знаем, че е трудно, но телефонните кодове на различните държави трябва да бъдат научени наизуст, за да вземеш тази част от изпита.

б) Работа с диктофони и аудио-софтуер за монтиране на звуци.

Задължително изискване. Налага се от два записа да направиш нов, който хем има нов смисъл, хем не си личи, че е монтиран. Да речем, че имаш записан едини същ човек, който казва две изречения:

"Довечера смятам да отидем при Иван изненадващо, да го стреснем лекичко, да пием по една ракия, че не сме го виждали от доста време" и "Събираме по 200 лева за подарък на семейството на Иван, нали ще се жени скоро, смятам да му вземем пушката за лов."

От тези две изречения трябва да получиш следното: "Да пием по една ракия, да вземем пушката за лов и после да отидем при Иван да го стреснем."

- Изискване 2: спортни умения

Веднъж постъпил на работа в държавната администрация, трябва да бъдеш готов на всичко, за да не те уволнят. За мястото ти чакат дузина. Всеки обича да кара държавната кола и държавната секретарка да му прави от държавното кафе. Един от начините за запазване на държавната служба е да попаднеш в спортния тим на шефа. Ако той практикува водолазни спортове, запиши се на курс. Ако обича да играе волейбол, няколко урока на мрежата не са излишни.

- Изискване 3: възможност да говориш на кодиран език

В годините на СРС-то се налага да научиш тънкостите на криптирания изказ. Как да говориш свързано, за да бъде трудно на монтиращите после. Изкуството да заблудиш подслушващия е върхово умение. Но с много работа се постига. Разбира се, първо трябва да бъдеш удостоен с "наградата" да бъдеш подслушван.

- Изискване 4: възможност да вадиш всякакви удостоверения за болест

Трябва да установиш връзки с всички органи, раздаващи примамливи медицински свидетелства. Документ за инвалидност ще ти позволява и да паркираш навсякъде. Въобще - без да имаш двигателни или зрителни увреждания, изведнъж ще се окажеш засипан от екстри. Истинската помощ обаче идва, когато никой не може да те спаси от уволнение, а се окажеш виден ТЕЛК-аджия.

- Изискване 5: дрескод, който не бие на очи

Не е приемливо да бъдеш прекалено модерен. Ако приличаш на млад технократ, току-що завърнал се от чужбина, това може да бъде пагубно. Потърси снимки от държавни мероприятия на бай Тошо или гледай стари български филми, за да усвоиш подходящ начин на обличане. Сиви костюми с къси ръкави, бели ризи и къси вратовръзки, както и сресана напред коса - този соц-стайлинг е гаранция за успех.

Сега сериозно. Тези дни Борисов има единствен шанс, за който възрастните хора казват, че идва веднъж в живота. Няма никакво значение какво е завършил, какъв спорт обича и знае ли чужди езици.

Не е важно колко е добър в това, което прави, а колко дълго иска да остане на поста си. Очевидно е, че иска да остане.

Трудно е да си спомня за успешни хора, които са били непременно богати, красиви, добре образовани и талантливи.

Повечето от тях са станали успешни, защото са искали да станат такива. Да бъдеш голям, се изискват жертви. Борисов твърди, че прави доста жертви, но трябва да се обгради с достатъчно умни хора.

Това значи да знаят каква е разликата между Моне и Мане, между мечта и мачта, между Атина в Гърция и Атина в САЩ. Не носят сиви костюми с къси ръкави и не тракат с високи токчета из държавните коридори, крепейки дебели папки и имитирайки работа.

Ползват айпад и новото блекбери, за да говорят с колегите си в чужбина.

Топката е в полето на Борисов. Старите майстори на перото са казали, че когато мозъкът ти не работи и не можеш да напишеш нито страница, смяна на перото винаги помага.

Когато играчите ти не могат да вкарат, просто опитваш с нови. Иначе се превръщаш в уморен кон, който се мъчи да стане първи. А нали знаете какво става с уморените коне?




Тагове:   прочетете и вие,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15693296
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930