Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 15:30 - БЪЛГАРСКА СЛАВА 7
Автор: gothic Категория: Други   
Прочетен: 1062 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.08.2008 15:31


БИТКАТА ПРИ ВЕРСИНИКИЯ - 22 ЮНИ 813

  " (Българите) отпуснали юздите и започнали да ги преследват. А те, като бягали, се тъпчели едни други. И всички хвърляли на пътя оръжието и ризниците си. Други успявали да се доберат до някоя крепост, обаче българинът ги осаждал и всичките ги излавял, и тъй неприятелите събирали отзад оръжията на бягащита"

     Скриптор Инцертус за бягството на ромеите при Версиникия

След великата победа при върбишкия проход кан Крум превзема черноморската крепост Девелт и преселва жителите й отвъд Дунав. Населението на Анхиало, Берое, Проват и Филипопол бяга панически.

Тогава Крум отново протяга ръка за мир, но новият император Михаил I Рангаве я отхвърля високомерно. В отговор, през октомври 812 г., Крум завзема Месемврия (Несебър). Загубата на стратегическото пристанище разтърсва Цариград. Императорът събира войска от всичките теми на империята за решителен бой с българите и жадуващите реванш жители на Цариград го изпращат възторжено, а императрицата Прокопия го изпровожда до Акведукт.


ПРЕД РЕШИТЕЛНАТА БИТКА

  Армията на Михаил I се разполага на укрепен лагер край Адрианопол. Когато съгледвачите съобщават на Крум вестта за похода, българските войски са разпръснати в Тракия. Той ги събира в юмрук неделеч от Адрианопол, при крепостта Версиникия, но разбира, че византийците имат голямо числено превъзходство и предприема тактика на изчакване. Докато конницата му постоянно напада ромеите, императорът не смее да атакува. Бездействието му поражда недиволство във византийския лагер. Накрая Михаил I, принуден от обстоятелствата, извежда войската си от укреплението й. Тя заема позиция в началото на клисурата, която се образува от спускащите се към р. Тунджа склонове на Сакар планина. Българите се строяват за бой на срещуположния хребет. Дълбок дол разделя противниците. Кан Крум чака ромеите да изоставят първи удобната си позиция и тогава да им нанесе решаващия удар. Петнадесет дни  двете войски настръхват една срещу друга. Лятната жега и дългото чакане в бойно снаряжение изтощават византийците, които, строени, са отлични мишени за българските стрелци. Михаил I Рангаве не се решава да атакува и това изнервя военачалниците му. Един от тях, Йоан Аплакий, заявява: "Докога ще чакаме и ще гинем? Аз пръв настъпвам в името на Бога, а вие смело ме последвайте. И победата ще бъде наша, защото сме десеторно повече от тях. На 22 юни императорйт е принуден да даде заповед за атака. Търпението на кан Крум се увенчава с успех и той приветства войските си.  


АТАКАТА НА БЪЛГАРИТЕ

  Ромеите решават да притиснат българите към р. Тунджа и да ги разбият. Воден от Аплакий, десният им фланг настъпва и има успех в боя, но българите нанасят съкрушителен удар на левия им фланг и то обръщат в бягство. византийците от центъра последват тези от лявото крило и също побягват. Първоначално кан Крум решава, че императорът му е скроил капан и иска нарочно да го увлече в преследване. Но скоро вижда бъркотията в ромейските редици и разбира, че е ударил отново часът за победа. На десния фланг битката е на живот и смърт - Аплакий се съпротивлява упорито и сам загива с голяма част от войниците си. Като виждат бягството на другите, останалите също отстъпват. Българската конница се впуска да преследва разбитите ромеи, които в паническия си ужас се тъпчат едни други, хвърлят оръжията си и отчаяно се опитват да се спасят. Настава сеч. Михаил I Рангаве едва успява да избяга. Крум продължава преследването на разбития противник чак до стените на Цариград. византия отново е напълно сразена и унизена.


ЗАСАДАТА СРЕЩУ КАН КРУМ

  На 17 юли 813 г. войските на кан Крум се изправят пред Цариград. Той прави тържествено жертвоприношение. пред стените му. Изгражда вал около града и създава впечатление, че го обсажда. Лъв V предлага лична среща до Влахернската врата, на която всички да се явят без оръжие. В същото време праща трима свои довереници да убият кана. На срещата Крум забелязва съмнителен знак на един от хората на императора, мята се на коня и избягва от стрелите на убийците. Придружаващият го кавхан пада убит, а останалите от делегацията са заловени. Отмъщението не закъснява. Околностите са опустушени, Адрианопол е превзет, стените му са сринати, а жителите - преселени отвъд Дунава.


ПОХОДЪТ НА КРУМ КЪМ ЦАРИГРАД

  През зимата на 814 г. кан Нрум подготвя грандиозен похад за превземането на Цариград. Построени са каменохвъргачки, огнехвъргачки, стрелохвъргачки, тарани, костенурки, голем стълби, прашки, скорпиони и др. За пренасянето им до Цариград са приготвени 5000 обковани с желязо коли, а оборите са пълни с 10 000 вола. Събрана е могъща армия, в състава на която влизат авари и славяни от всички Славинии. Но в разгара на приготовленията, на 13 април 814 г., кан Крум  умира от разрив на сърцето и идеята за похода е изоставена.








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gothic
Категория: Музика
Прочетен: 15644570
Постинги: 12171
Коментари: 12482
Гласове: 42812
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031